Home » Huis en tuin » Buxusmot bestrijden hoe doe je dat?

Buxusmot bestrijden hoe doe je dat?

De buxusmot, en met name de rupsen kunnen enorme schade aanrichten. De buxus kan daadwerkelijk helemaal kaalgevreten worden en de rupsen een echte plaag vormen. Om ervoor te zorgen dat niet alle buxus in de omgeving aangetast zijn er verschillende manieren om de buxusmot het spinachtige rag en de rupsen te bestrijden. Probeer hiervoor geen gif te gebruiken, maar er zijn andere manieren om de buxusmot te bestrijden. We vertellen je hieronder er graag meer over.

Maak de buxus sterker

De buxusmot slaat vooral toe bij de struiken buxus die niet zo sterk of gezond zijn. Door meer voedingsstoffen te geven en in het najaar extra te bemesten wordt de buxus een stuk sterker en je kan het ook zien aan de groei en het blad van de struik. Geef daarom in het najaar de buxus wat compost en eventueel kan je in het voorjaar ook nog wat extra voedingsstoffen geven.

Met de hand zoveel mogelijk rupsen en spinachtig rag weghalen

Probeer zoveel mogelijk (als je een rups, eitjes of spinachtig rag ziet) dit met de hand te verwijderen. Heb je veel last van de buxusrupsen maak dan iedere dag even tijd om alle rupsen weg te halen. Verzamel de rupsen in een afgesloten bakje of zakje. Gooi het rag en de rupsen niet los in de gft container. Want dan kruipen ze eruit of slaan ze in een andere omgeving weer toe.

Meer vogels in je tuin

Vogels en dan vooral koolmezen eten graag de rupsen van de buxusmot. Door meer van dit soort vogels naar je tuin te lokken bestrijd je ook de buxusmot. Maak daarom je tuin aantrekkelijker voor vogels. Kijk of je op bepaalde plaatsen wat vogelhuisjes op kan hangen en wat je nog meer kan doen om meer koolmezen en andere vogels in jouw tuin te krijgen.

Met de hoge drukspuit aan de slag

Het is best even werk maar al je buxusstruiken even iedere week een keer afspuiten met een hogedrukreiniger werpt echt zijn vruchten af. Door de hoge druk van het water spuit je al het spinachtige rag en de rupsen er zoveel mogelijk af. Maar let wel goed op we moeten er wel bij vermelden dat hierdoor de buxus zelf ook schade op kan lopen. Doe dit alleen als de plaag van de buxusmot zo hardnekkig is dat je buxusplant of struik dreigt te bezwijken.

Strooi wat lavameel over en op je buxus

Lavameel is een poederachtige stof. Als je die op de bladeren van de buxus strooit lijkt het net of er een laagje met zand op ligt dat een beetje schuurt. Blijkbaar vindt de buxusmot en de rupsen ervan dit niet prettig, en ze laten om die reden jouw buxus verder met rust. Lavameel werkt overigens ook goed als bodemverbeteraar. Let wel even op als je dit op je buxus gaat strooien. Lavameel is vulkaanachtig steen dat is fijngemalen. Het per ongeluk inademen van dit middel is niet fijn en ook niet zo gezond.

Haal het middelste gedeelte eruit

Weet je echt niet meer wat je moet doen? Is je buxus zover aangetast dat je bang bent dat deze het niet gaat overleven? Dan kan je het volgende doen. Als de rupsen voor een groot gedeelte mot zijn geworden, kan je met een snoeischaar alle takken die door de plaag zijn aangetast wegknippen of snoeien. Verwijder ook het middelste gedeelte van de buxus het hart of de kern van de struik of plant. Met een beetje geluk gaat de buxus niet verloren maar gaat hij weer groeien en de blaadjes weer mooi groen kleuren.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *